Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

A boldog párkapcsolat 5 titka

Mindannyian boldog párkapcsolatra vágyunk. Akkor veszi kezdetét a nagybetűs életnek nevezett közös kaland, ha sikerül megtalálni azt az embert, akivel úgy érezzük, le tudjuk élni az életünket. 1. A boldog párkapcsolat titka, hogy a szükséges fejlődéséhez ne támasszunk elvárásokat egymással szemben. A múltban szerzett sérelmeinktől, ártalmas viselkedési mintáinktól, amik veszélyeztetik a kapcsolat épülését, egymás kölcsönös támogatásával meg tudjunk szabadulni.

Így kezdődhet meg igaziból a közös életünk nem egymás mellett élve, hanem együtt mi ketten

Az úton haladva szembesülünk majd sok-sok nehézséggel, amik a megoldáson keresztül hozzájárulnak a kapcsolat remélhetően fel és nem a leépüléséhez. Felfedezzük, hogy vannak olyan dolgok, amik nem is annyira fontosak már, mint korábban gondoltuk és el tudjuk őket engedni a kompromisszum oltárán.

Megismerjük azt, hogy közösen összefogva könnyebben sikerül az akadályokat leküzdeni. A nehézségekkel való sikeres megküzdés a közös célokat és vágyaink beteljesülését is támogatja.

2. A boldog párkapcsolat titka abban rejlik, tudatosan vigyázunk arra, hogy nem engedjük meg magunknak a szeretetnélküliséget, a kapcsolat elszürkülését és őrizzük a szeretetteljes mély érzelmeket a hétköznapokban.

A szeretetkapcsolat út önmagunk megismeréséhez

A társunk által visszatükrözött kép saját magunk jobb megismeréséhez is hozzájárul. Akkor tudunk igazán önmagunk lenni a kapcsolatban, ha szeretjük saját magunkat és nem a megfelelés vágyának, vagy az elhagyástól való félelemnek a gondolatával töltjük a mindennapjainkat.

3. A boldog párkapcsolat titka az is, hogy folyamatosan figyelünk arra, hogy a szeretet része maradjon a hétköznapoknak. Ez nem megy csak úgy magától, energiát kell bele tenni, hogy az örömteli mindennapokat megőrizzük kedvesünkkel. Mindez hosszú távon még mindig kevesebb befektetést igényel, mint az, ha megvárjuk, hogy a kapcsolat ellaposodjon. Azon kapjuk magunkat, hogy nem együtt, hanem egymás mellet élünk és ez a döbbenet lesz az, ami arra késztet, hogy jó lenne valamit kezdeni az elszürkült kapcsolat boldogtalanságával.

4. Szeretni a kedvesünket azt jelenti, nyitottak vagyunk arra, hogy részévé váljunk az életének, miközben ő is részévé válik a miénknek. Az örömteli együttélés, a társunkhoz való kötődés teremti meg a valódi intimitást a viszonyban.

5. A boldog párkapcsolat titka, hogy nem magától vagy a szerencsének köszönhetően működik jól. Sokkal inkább a benne élők működtetik jól úgy, hogy figyelnek egymásra és időt szánnak a kapcsolat folyamatos ápolására. 

Nyílt kommunikáció a konfliktusmegoldás alapja