Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

A párkapcsolat fejlődési szakaszai

Margaret Mahler az anya-gyermek kapcsolatot vizsgálta és ezt alapul véve dolgozták ki a párkapcsolat fejlődésének szakaszait.

A párkapcsolat első szakasza: a szimbiózis

A szerelem a „lila köd” szakasza. Ebben a fázisban az én-határok eltűnnek. Jelszava: “mi együtt”. Gyakorlatilag az egész világot szeretnéd átölelni. Elfog a „nem tudsz nélküle élni” érzés. Ebben a periódusban is lehetnek fennakadások a párkapcsolatban, amikor az egyik fél már differenciálódása áhítozik, de nem kapja meg. A szimbiotikus szakasz legfeljebb két évig tart. Ez a ciklus képezi a párkapcsolat alapját. A kapcsolat, ha valós vonzalmon alapult, akkor a későbbi nehézségek könnyebben orvosolhatók. A viszony kellően meg lett alapozva.

A kapcsolat második szakasza: a differenciálódás

Az “én” időszaka. A figyelem önmagunkra irányul. Lehull a lila köd, a különbségek kezdenek kirajzolódni. Anélkül is fenn tudjátok tartani az intimitást, hogy állandóan együtt lennétek, már tudtok egymás nélkül is létezni. A ciklus jellemzője, hogy ismét az egyén szükségletei kerülnek a középpontba elkezditek a másikat önmaga valójában látni. Az egyéni különbségekre terelődik a figyelem.

Ebben a ciklusban az lenne a cél, hogy egyik fél sem érezze korlátozva magát, de a biztonság igénye is kielégüljön. Jellemzően konfliktusokkal terhelt ez a szakasz, elsődlegesen a másik megváltoztatása a cél, de később a különbségek elfogadása válik meghatározóvá.

Az érett párkapcsolat jellemzője ez az állapot.

A kapcsolat harmadik szakasza: a gyakorlás

Ebben a szakaszban felerősödik a kitekintés a kapcsolatból. Az “én” helyett az „ők” lesznek a középpontban. Vagyis a külső megerősítések felé fordulnak a felek ebben a fázisban. A szakasz jelszava: “önmagam akarok lenni”, az önmegvalósítás megelőzi a kapcsolat jelentőségét. Ezzel együtt csökken az igény a biztonságra. Tapasztalatok azt mutatják, ez a legterheltebb fejlődési szakasz. Ebben a ciklusban történik a legtöbb válás. Az együttélést, az egymás mellett élés váltja fel.

A párkapcsolat negyedik szakasza: az újraközeledés

A 3. szakaszt, ha sikerül átvészelnie a párnak, akkor ismét egymás felé fordulnak. A szakasz jellemzője az összetartozás átélése, hogy együtt vagyunk, de távol is lehetünk, tudom, hogy nem hagy el és jó együtt lenni. „Megjártam a világot, kipróbáltam magam.” Kialakul a bizalom, már tudja, ha a másik távol van, akkor sem hagyja el. Ebben a szakaszban alakul ki a valódi intimitás a párok között. A ciklust már nem a konfliktusok, hanem a konszenzusra törekvés jellemzi az „ÉN” és a „MI” között az dönt, hogy melyik a fontosabb.

Egy kapcsolatban nem feltétlenül egyszerre változnak a felek. Előfordulhat, hogy az egyikük még a szimbiózisban van, amikor a másikuk már differenciálódik, ami szükségszerűen krízishez vezet. Az aktuális krízisek adnak lehetőséget a párkapcsolat fejlődésére.

Párkapcsolati coaching és házassági tanácsadás