Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

Elfejlődés vagy együttfejlődés

Az elfejlődés nagyon sok párkapcsolatban okoz nehézséget

Több éve, évtizede házasságban, párkapcsolatban élőknek, ha az a mondat hagyja el a száját, hogy náluk nincsenek problémák, máris azon gondolkodom, vajon tényleg így van –e? Lehet, hogy ők már megtalálták a bölcsek kövét?

Amikor baráti társaságban beszélgetünk, szinte minden alkalommal felvetődik, hogy a jelenlévők párkapcsolata milyen jól működik, merre voltak nyaralni, milyen terveiket sikerült megvalósítani. Jellemzően a jó dolgokról hallok, a nehézségek ritkán kerülnek szóba.

A vitás helyzetek normális és szükséges velejárói egy párkapcsolatnak, ezek jelzik a kapcsolat fejlődését, a felek egymásra hangolódását, ami nem úszható meg bonyodalmak nélkül. A nehéz helyzetek megoldása emelheti magasabb szintre a párkapcsolatot.

Találkoztam már olyan családdal, ahol a pár férfi tagjának vasárnapi programját a közösségi oldalak böngészése töltötte ki. A karosszékből csak a „kész az ebéd” tudta kimozdítani. Ebéd után a jól megérdemelt délutáni sziesztáját töltötte estig, majd tekintetét ismét valamelyik kütyüre szegezte.

A családi élet hétvégente a közös ebédre korlátozódott

A feleségnek a gyermekük növekedésével, már nem elégítette ki az igényeit a vasárnapi ebéd elkészítése és a családi logisztika. Először a színes hetilapokat cserélte le önismereti könyvekre, majd önfejlesztő tanfolyamokra kezdett járni. Mi történt ezután? Kinyílt előtte a világ, új impulzusok érték. Gyakorlatilag kezdett elfordulni a férjétől és lenézte, amiért a hétvégi tevékenysége továbbra is a passzív pihenésre és az ebéd utáni sziesztára korlátozódott. A közös beszélgetés többnyire a családi logisztikáról és arról szólt, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd.

Az elfejlődés a hosszabb ideje üzemelő párkapcsolatokban üti fel a fejét

Jellemzője, hogy az egyik fél elkezd komolyabban önmaga megismerésével foglalatoskodni, vagy más eddig szokatlan új dologgal foglalkozni, a másikuk pedig továbbra is a fotelba telepedve érzi jól magát szabadidejében, ahogy tette az elmúlt években, évtizedekben. A gyermekek, ha kirepültek a szokásos robotkommunikációra sincs szükség, bizony ebben a helyzetben az elfejlődés természetes velejárójává válik a mindennapoknak.

Találkoztam már a munkám során olyan párokkal is, ahol az évek során kialakuló eltérő fejlődési irány nem okoz problémát.

Mi lehet a titok?

Többek között az, hogy a fejlődő fél nem tarja magát többnek attól, hogy a korábbitól eltérő szokásokat alakított ki, miután hazatér a családi fészekbe boldogan osztja meg párjával új ismereteit, tapasztalatait. Az otthon maradt társa figyelmesen hallgatja meg és érezhetően kíváncsi arra, hogy a kedvese mivel és kikkel töltötte az én-idejét. Támogatásával segíti elő a fejlődés igényét. A megoldás kulcsa tehát az értő figyelemmel kísért kommunikáció. A fejlődő félnek is van tennivalója a kapcsolat megőrzése érdekében, ha nem szeretne a fenti család csapdájába esni. Figyelnie kell arra, hogy megossza párjával a fejlődési útja során megtapasztalt élményeit.

Konfliktusmegoldás a párkapcsolatban