Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

Konfliktusmegoldás a párkapcsolatban

A kapcsolatban a pár mindkét tagjának megvan a maga elképzelése az adott helyzet megoldásáról, amiben mind a kettőjük kívánsága egyformán értékes. Onnan ismerszik meg a sikeres konfliktusmegoldás, hogy a felek keresik azt az eredményt, ami mind a kettőjüknek egyaránt elfogadható. A szükségleteit nem kell feladnia egyiküknek sem és emellett a másik fél igényei is teljesülnek.

Vajon hogyan sikerül a konfliktusmegoldás, ha a vitát a családi nyaralás helyszínének kiválasztása okozza. Az idén az egyik fél aktívan szeretné kipihenni a munkás hétköznapok fáradalmait és túrázni szeretne. Mindeközben a másikuk pedig a napot imádná, élvezné a jól megérdemelt kikapcsolódást és süttetné a hasát a vízparton.

Hogyan kezdjünk hozzá a konfliktusmegoldásához?

Tapasztalataim szerint a vitarendezés időzítése nagyon fontos. Nem szabad belefogni akkor, ha a pár valamelyikét a nézetkülönbség feldühítette. Ilyenkor nem azonnali eredményre kell törekedni, mert rontani fogunk helyzeten. Célszerű megvárni, amíg a társunk lecsillapodik, azután tudunk érdemben bármit is kezdeni a helyzettel.

Az egyetértés megtalálásához kizárólagos figyelemmel forduljunk a párunk felé, minden kütyüt és a megegyezést zavaró eszközt iktassunk ki. A megoldás folyamatában nem a gyorsaság, hanem sokkal inkább a türelem a fontos. Ez bizony nem könnyű, de a cél a kapcsolat építése és a vita elmérgesedésének kerülése, ami fokozott körültekintést igényel.

A fenti helyzetre visszatérve nem célom, hogy instant megoldást kínáljak a problémára, meglátásom szerint olyan eredmény lesz elfogadható a feleknek, amiben mindkettejük igénye és szükséglete egyaránt kielégítésre kerül. Az pedig, hogy mi szolgálja mindkét fél érdekét, amiben az aktív és a passzív pihenés szándéka is teljesül, ahhoz számtalan alternatívát fognak figyelembe venni egészen addig, amíg a végeredmény ki nem alakul.

A kedvező eredmény arról ismerhető fel, hogy a pár mindkét tagjának egyaránt elfogadható lesz. A megegyezés azért tesz jót a kapcsolatnak, mert új spontán szokások és megoldások kialakulását segíti elő. A ma jól sikerült megegyezés, az holnap is hozzájárul a nézeteltérésekkel való konstruktív megküzdéshez.

A párkapcsolati konfliktusok kialakulásának 4 oka