Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

A család fejlődése és szükségszerű krízisei

A változás folyamatosan jelen van az életünkben, az emberi kapcsolatok természetes velejárója. A család fejlődése során krízis alakul ki a kapcsolat épülése és a tagok változása közben, ami szükségszerűen válsághelyzetet okoz.

Más feladatokkal találják szembe magukat egy óvodás gyermek nevelésekor és megint másokkal egy kamasszal együtt élve. A testvérek nevelésével egyszerre több ciklus is jelen van, ami további terheket ró a szülőkre.

Hill és Rodgers dinamikus családszociológiai modellje a család önmegújításán alapszik és azon, hogy a család fontosabb eseményei megváltoztatják annak egész rendszerét.

Hill és Rodgers modelljének 8 szakasza:

  1. Új házasok gyermek nélkül

  2. Csecsemőt nevelő család

  3. Kisgyermekes család

  4. Iskolás gyermeket nevelő család

  5. Serdülő korú gyermeket nevelő család

  6. Felnövekedett gyermekét útjára bocsátó család

  7. Aktív korú szülők családja („üres fészek”)

  8. Inaktív (nyugdíjas ) szülők családja

A család fejlődésben krízis alakul ki, ahogy a különböző periódusok követik egymást és az egyes szakaszokat speciális feladatok kísérik. A különböző fejlődési fázisokat egymással átmenetek kötik össze. Az életciklusok közötti átmenet rugalmasságot és alkalmazkodást igényel, ha ez hiányzik válsághelyzet alakul ki.

Minden szakasz közös jellemzője a család fejlődésében, hogy krízis alakul ki. A szakaszok közötti válsághelyzet természetes állapot, mert minden család az aktuális gubanc kibogozásával fejlődik, miközben átmegy a különböző szakaszokon. Az adott periódusra jellemző körülmények, szerepek és kommunikációs nehézségek alakulnak ki.

Az egyik ciklusból a másikba átlépni szükségszerűen nehézséggel jár együtt. A család fejlődése közben krízisről akkor beszélünk, ha a régi működési módok már nem megfelelőek, de az újak még nem alakultak ki.

Amikor adott szakasz által felkínált feladatokat sikerült megoldani, a család új szakaszba léphet, ha nem oldja meg az ehhez szükséges tennivalókat, akkor megbillen az egyensúlyi állapot és állandósulnak a konfliktusok, ami a család fejlődését próbára teszi.

Könnyebb lesz az akadályok leküzdése, ha a tagok felkészülnek rájuk. A fentiekből az következik, hogy számtalan nehézséggel fognak találkozni a házaspárok a mindennapokban az együttélésük során, aminek a család fejlődése és a krízis természetes hozadéka lesz.

A párkapcsolat fejlődési szakaszai