Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

Mi számít megcsalásnak

Ma egy nehéz témáról szeretnék írni. Internetes fórumokat figyelembe véve nagyon gyakori párkapcsolati problémáról beszélünk. Már abban is jelentősen eltérnek a vélemények, hogy mi számít megcsalásnak. Magam is azt látom, hogy az ügyfeleim szerint a megcsalás nagyon sokféleképpen értelmezhető. Befolyásolja a neveltetésünk, értékrendünk, életünk eseményei, tapasztalatai, történései.

Színes kép rajzolódott ki a kérdésre kapott válaszokból. Volt, akinek kizárólag a testi kapcsolat jelentett megcsalást, másnak már egy ártatlan flört, egy kedves mosoly, vagy egy hosszabban elmélázó tekintet, vagy maga a gondolat is annak számított. Egészen másként ítélték meg a fórumozók a megcsalást, ha ez egy gyermektelen rövid kapcsolatban történt. Vagy, ha egy több gyermeket nevelő családban, esetleg egy éppen gyermekét váró áldott állapotban lévő nővel esett meg.

A párkapcsolati coach nézőpontjából egyértelműen az számít megcsalásnak, amit az adott ügyfél annak érez. Nagyon fontos, hogy a segítő folyamatban ne abból induljak ki, hogy számomra mi a megcsalás, hanem sokkal inkább abból, ami az ügyfél megfogalmazásában számít annak.

Előnyös lehet a párkapcsolat elején megállapodnunk abban, hogy nekünk mi fér bele egy kapcsolatba és hol húzzuk meg a határainkat a hűtlenség tekintetében. A legtöbb pár a kapcsolat elején, de legalább összeköltözéskor tisztázza, neki mi a megcsalás.

Mikor kacsingatnak ki a felek egy párkapcsolatból?

A hűtlen fél akkor szokta beengedni az új ingereket a külvilágból, ha a családi fészekben, valamiben hiányt szenved.

Például, ha valakinek fontos, hogy folyamatosan visszajelzést kapjon arról, hogy milyen jó társ és fantasztikus ember, akkor állandóan igényli, hogy erről külső megerősítést kapjon. Előfordulhat, hogy gyermekként otthon nem kapott folyamatosan és számára megfelelően visszajelzést arról, hogy mennyire értékes. Ebben az esetben kívülről fogja várni, hogy ezt megkapja. Hiány esetén, ha másvalaki részéről igazolódik, hogy mennyire csodálatos a fent említett személy, akkor azonnal elkezd kötődni ehhez a visszatükröződéshez és máris más szemmel kezdi nézni a tükör tartóját és önmagát is.

A fentieket figyelembe véve elmondható, valójában nem a szerető személyébe szeret bele az, aki hűtlen a társához és folyamatos visszacsatolásra van szüksége arról, hogy jó ember. Ő abba a tulajdonságba szeret bele, amit nem tud megélni a párkapcsolatában önmagáról és egy külső személytől viszont megkap. Vagyis a szerető által visszatükrözött képbe szeret bele. Valójában ez az, ami hiányzik a csalfa félnek.

Ez teljesen független attól, hogy néz ki a szerető, milyenek a külső-belső jegyei. A lényeg, hogy az a tulajdonság, ami a hűtlen fél számára mindennél fontosabb, amiben hiányt szenved, az kielégítésre kerüljön.