Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

Nyílt kommunikáció a konfliktusmegoldás alapja a párkapcsolatban

Egy párkapcsolatban a felek különböznek egymástól. Eltér a neveltetésük, más helyzeteket oldottak meg korábban, ami egy sor feszültségforrást rejt magában. Tulajdonképpen ezek a feszültségek lehelnek éltet a kapcsolatba. A párkapcsolatban a felek egymás gyengeségeire mutatnak rá. Gyakran okoz veszekedést a problémák kibeszélésének halogatása a nyílt kommunikáció hiánya.

A nézeteltérést, ha nem sikerül feloldani esetleg még fokozódik is, elkerülhetetlen lesz a civakodás a párok között

Saját igényeinknek és elképzelésünknek megfelelően szeretnénk alakítani az életünket, ami nem fog megvalósulni az együttélés során. Ketten vagyunk a kapcsolatban és a kiegyensúlyozott együttéléshez elengedhetetlen, hogy a másik fél igényei és szükségletei is teljesüljenek.

Boldog párkapcsolatban olyan megoldásra törekszünk, ami mindkét fél elképzeléseit figyelembe veszi. A felek nyíltan megfogalmazzák az igényeiket, ami a közös álláspont kialakításának az alapja lesz. Ehhez azonban fontos, hogy ne azok a beidegződések vezessenek minket, amiket a családunkban megtanultunk és nem működtek, vagy amit a megszokásaink diktálnak. A békés megoldás lényege, hogy a kedvesünk igényeire is figyelve közelítsük az érdekeinket egymáshoz, így alakulhat ki az egyetértés.

Az összhang kialakítása garantálja, hogy ne éljünk állandó feszültségben és a kapcsolatot a nehézségek megoldásával magasabb szintre emeljük

A nyílt kommunikáció abban is segít, hogy személyiségünk gazdagodjon párunk személyiségének különbségeiből és viszont is, ami a közös életünket gyarapítani fogja. Nem szabad megfeledkezni arról, ha ugyanazzal megoldással próbálkozunk, mint korábban, az eredmény is ugyanaz lesz. A nehézség kialakulása elkerülhetetlené válik. Nyílt kommunikáció hiányában a szőnyeg alól a problémák előbb-utóbb csőstől törnek majd utat maguknak.

A megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodást többnyire valamilyen válsághelyzet váltja ki, ami fontos szerepet tölt be a fejlődésében. Nyílt kommunikáció hiányában nehézségként éljük meg az eltérő nézőpontok közelítését. A halogatással kisebb problémák elodázása szokott történni. A válsághelyzet kialakulását ha megvárjuk, a megoldás már feszítő kényszerré válik.

Nézeteltérés minden párkapcsolatban előfordul, amit minél hamarabb a felszínre hozunk, annál könnyebben tudunk megegyezésre jutni. Amikor sokáig tologatjuk a nehézségek kibeszélését, akkor azt gondoljuk, hogy megúszhatjuk a problémát és elkezdődik a maszatolás, az ellentét betolása a szőnyeg alá.

A helyzet megoldatlanságából kialakuló viszály fog ráébreszteni bennünket arra, hogy itt az ideje változtatni

Találkoztam már olyan szituációval, amikor a pár a közös otthon berendezését tervezgette. Azonban az ízlésük jelentősen eltért egymástól. A közös fészek kialakítása pedig azért nagyon fontos, hogy mindketten kellemesen és otthonosan érezzék magukat benne.

Ebben a helyzetben, ha a domináns fél elképzelései teljesülnek, a lakás nagy részének berendezése, az ő ízlésvilágát fogja tükrözi. Aminek az lesz az eredménye, hogy a társa nem fogja otthon érezni magát a közös fészekben. Viszont, ha a másik fél ízlése lesz erőteljesen jelen, akkor a kedvese érzi majd a közös otthont idegennek. Így szépen lassan szinte észrevétlenül eltávolodnak egymástól és a kapcsolat ellaposodik, pedig látszólag a közös otthon berendezése lenne a feladat.

Senki sem érzi magát komfortosan abban az otthonban, ami olyan, mintha nem is az övé lenne. Azt az érzést fogja kelteni lakóiban, mintha egy albérletbe költöztek volna, ahol együtt vannak ugyan, ám minden más idegen. A nehéz helyzetet az okozza, hogy éppen a kedvese az, aki elidegeníti a közös otthontól. Az eredmény könnyen az lehet, hogy a munkahelyén érzi majd egy idő után otthon magát.

Amikor valaki nem találja a helyét a családi fészekben, akkor új otthont keres magának. Ami a jelenlegi helyzetben az otthont jelenti, azt életünk bármely más területével behelyettesíthető, az eredmény ugyanaz lesz, pedig látszólag annyi történt, hogy nem alakult ki az összhang nyílt kommunikáció hiányában a közös családi fészek berendezéséről.

Konfliktusmegoldás a párkapcsolatban