Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

Őszinte kommunikáció és intimitás a házasságban

A házasság a legmélyebb és a legstrapabíróbb emberi kapcsolatunk, ha az őszinte kommunikáció nem sikkad el a mindennapokban.  Magánéletünk minősége minden szerepünkre rányomja a bélyegét. Könnyebben vesszük az akadályokat, ha a hátországban rendben mennek a dolgok.

Az intimitás és az őszinte kommunikáció kéz a kézben járnak

Hiteles kommunikáció hiányában biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz hosszútávú a párkapcsolatunk. Nagyot lendíthetünk az érzelmi közelség fenntartásán, ha nem várjuk el társunktól, hogy olvasson a gondolatainkban.

A házasságunk akkor tud fejlődni, ha mind a ketten kendőzetlenül és rendszeresen megosztjuk egymással az elképzelésünket, véleményünket, eközben kölcsönösen értő figyelemmel fordulunk egymás felé. Őszinte kommunikáció hiányában elillan az intimitás a párkapcsolatból.

Gondolatolvasás képességével sajnos nagyon kevesen rendelkeznek. Ne várjuk el kedvesünktől, hogy kitalálja a gondolatainkat, mert csalódni fogunk. Ehelyett inkább szakítsunk mindennap időt arra, hogy megosszuk az egymástól távol töltött időben történteket, kiegészítve az igényeink és szükségleteink megfogalmazásával.

Azoknak a pároknak, akik mindennap megosztják egymással a gondolataikat és a velük történt eseményeket szilárd alapokon nyugszik a kapcsolatuk

Ahhoz, hogy megtapasztaljuk az intimitás örömét, az őszinte kommunikáción keresztül vezet az út. A negatív beidegződéseink csökkentik az érzelmi közelséget a párunkkal és akadályozzák az intimitás fejlődését. Az nagyon jó kezdet, ha sikerül belátnunk, hogy a kommunikációnk nem támogatja az érzelmi meghittség erősödését.

A változás egy döntés eredménye

Vannak dolgok, amiknek a megváltoztatása nem is olyan egyszerű bármennyire áhítozunk a kívánt eredmény elérésére. Minél korábbi életszakaszban alakult ki a viselkedésünk, annál nehezebb a változás elérése. Gyakran ezeket a káros beidegződéseket még gyermekként tanultuk meg a szüleinktől. Érdemes elgondolkodnunk azon, mit hoztunk a puttonyunkban otthonról. Górcső alá vehetjük örökölt mintáink felismeréséhez, hogy a szüleink hogyan beszélgettek egymással.

Bár házasságban élünk, két önálló személyiség vagyunk. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy eltérő nézőpontból látjuk a dolgokat mindketten. Az őszinte kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy el tudjuk fogadni, a társunk ugyanazt a dolgot más szemüvegen keresztül látja és másként éli meg. Az intimitás megedzéséhez úgy járulhatunk hozzá, ha képesek vagyunk ennek belátására, ami visszahat a beszélgetéseink minőségére.

Nyílt kommunikáció a konfliktusmegoldás alapja