Ludányi Marcsi párkapcsolati coach és házassági tanácsadó

A párkapcsolati konfliktusok kialakulásának 4 oka

Párkapcsolati konfliktusok gyakran színezik az együttélést. Házasságunk nem egy teljesen és tökéletesen elkészült önmagában egész valami, amit bemegyünk a házasságboltba és a polcon sorakozó lehetőségek közül kiválasztunk és rámutatunk, hogy azt kérjük, majd megveszünk, mint egy autót vagy egy mosógépet. A boldog párkapcsolat kialakítása és a szeretet megőrzése nem megy magától. A kapcsolat működtetésén mind a ketten folyamatosan dolgoznak.

Tapasztalataim szerint a felek gyakran túlzó elvárásokkal lépnek a párkapcsolatba, később pedig számos lényeges különbséggel kénytelenek emiatt szembesülni.

Két ember aki összeköltözött nem csupán a kezdeti összecsiszolódáskor, hanem a későbbiekben is a kapcsolat fejlődésének hozadékaként megtapasztalja, hogy a rázós helyzetek hozzá tartoznak a mindennapokhoz.

Különböző személyiségek élnek együtt a párkapcsolatban, ha minden jól megy, akkor hosszú időn át. Ennek következtében az évek alatt számtalan sérülést okoznak a másiknak akkor is, ha nem tervezték a társuk megbántását. A sérelmek, ha nem kezeljük őket időben, a párkapcsolati konfliktusok kialakulásukat követően, szépen lassan a napi pörgésben szinte észrevétlenül problémává növekednek.

A párkapcsolati konfliktusok okai:

  1. Az egyik fél sokáig gyűjtögeti a sérelmit, majd hirtelen tör elő a haragja. A másik félre ez úgy hat, mintha földrengés tört volna ki. Megrázó számára a probléma kitörése, hiszen eddig azt hitte, hogy minden rendben van. A helyzettel nem tud azonnal mit kezdeni. Úgy érzi, komoly trauma érte.

  1. A nehézség akkor is megjelenik a viszonyban, ha mind a két fél feltett szándéka, hogy tenni szeretne a kapcsolat javulása érdekében. Egyikük sem érti, hogy miért viselkednek úgy ahogy. Eszük ágában sincs megbántani a társukat, de mégis megteszik. Ebben a stádiumban azért nincs esély a kapcsolat javulásra, mert nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, azzal, hogy mi történik velük. Többnyire gyermekkorból cipelt sérülés állhat a kialakult problémák hátterében.

  1. Problémát okozhat az is, ha különböző nézőpontból szemlélik a dolgokat. Ilyenkor férfi és nő teljesen másként értelmezi a helyzetet. Mindkét fél meg van győződve a saját igazáról.

  1. A következő helyzet akkor áll elő, ha a felek másképp szeretnék megoldani a problémát. A nő beszélgetni szeretne, a férfi pedig hagyja, hogy a dolgok a számára megszokott módon történjenek meg.

A fenti 4 okból kialakuló nézeteltéréssel, ha nem kezdünk valamit, akkor bizony elmérgesedik a viszony és hamarosan azt vesszük észre, hogy viszály lett belőle. Minél előbb érdemes megkeresni az optimális megoldást a helyzetre, ami mindkét fél számára egyaránt elfogadható. Önerőből, ha nem sikerül az álláspontok szinkronizálása, segíthet a szakember a megegyezésben.

Konfliktusmegoldás a párkapcsolatban